10 tips hoe om te gaan met angst! En hoe kies je voor liefde i.p.v. angst?

Hoe doe je dat nou? Liefde verkiezen boven angst?

 

Er wordt vaak gezegd dat je een keuze hebt, dat je een keuze hebt in het kiezen voor angst of voor liefde, maar hoe doe je dat nou?? Voor mij is dit een hele zoektocht en worsteling geweest. Angst heeft de afgelopen jaren behoorlijk centraal gestaan in mijn leven, omdat ik letterlijk angstaanvallen kreeg en de straat niet meer op durfde. Dit is nu zo'n 5 jaar geleden en een keerpunt in mijn leven. De angst letterlijk zo diep en aanwezig voelen dat je de straat niet meer op durft was een heftige eenzame periode, maar ook een periode waarin ik stapje voor stapje de liefde weer meer mocht toelaten, de liefde weer mocht leren voelen en leren dat ik liefde ben, altijd!!

 

Misschien herken je het wel dat je je leven leeft, maar niet helemaal. Je voelt ergens terugtrekking, de deksel op de pan, je houdt je in, je past je aan, je bent net niet helemaal jezelf. Je bent waarschijnlijk bang voor afwijzing, bang voor het oordeel van een ander, bang dat er iets ergs zal gebeuren, angst om überhaupt het leven vol te leven, want wat als...Je ziet overal altijd beren op de weg. Jij verkiest angst boven liefde en baalt daar enorm van, omdat je weet dat het anders kan, dat je een keuze hebt, dat het leven makkelijker kan, meer stromend, meer vanuit zijn, vanuit liefde!! En hoe frustrerend is het dat dit niet lukt. Ik herken het totaal.

 

Ik heb bijvoorbeeld in de meest heftige periode in mijn leven angst gehad voor hyperventilatie en om te stikken. Angst voor de dood, maar ook angst dat mensen uit mijn omgeving me zouden veroordelen om mij, om hoe ik me voelde. En bang die pijn in die afwijzing en het oordeel te voelen. Paniek voelde ik van binnen in contact met andere mensen; als ik maar niet door de mand zou vallen met mijn hyperventilatie en stikangst, want dan zou de ander iets van mij kunnen te vinden, me weg gooien, me in de steek laten, me veroordelen, waardoor ik me diep diep klein en waardeloos zou gaan voelen. Ik hield mijn leven hierdoor onder controle, letterlijk te voelen rondom mijn zonnevlecht (middenrif). Altijd een controle gevoel, bang om mezelf echt te laten zien uit angst voor afwijzing. De stikangst was soms zo aanwezig dat ik mijn eigen ademhaling totaal op slot zette en letterlijk minder lucht kreeg. Ik was zo bang de controle te verliezen over het leven, bang voor pijn en afwijzing. Ik heb uiteindelijk nooit echt hyperventilatie gehad dus hier zie je maar weer...niet alle angstige gedachten komen echt uit;).

 

Ik kwam er gaandeweg mijn zoektocht naar liefde achter dat ik mezelf verstikte, op slot zette, omdat ik het kleine meisje in mezelf aan het afwijzen was. Keihard en kil was ik voor dat meisje. Ik mocht me niet aanstellen, mijn angst mocht er niet zijn, mijn gevoeligheid, mijn kwetsbaarheid mocht er niet zijn. Ik wees dus een deel van mezelf totaal af. Een lief klein meisje in mij op zoek naar veiligheid, naar liefde, naar zachtheid, naar warmte, naar koestering, naar erkenning. Ze wou en wil niets liever dan gezien worden, er zijn, totaal ontvangen worden door mij en wat deed ik? Ik gooide haar weg, sloot me af voor haar, liet haar in de steek en veroordeelde haar. Ik vond haar maar lastig, omdat ze me in de weg stond om het leven te leven waar ik zo naar verlangde.

 

Het inzicht wat me het meest heeft geholpen in mijn proces is me te realiseren dat ikzelf de verstikking en angst creëerde en in stand hield door me er voortdurend mee te identificeren. Elke dag verkoos ik weer angst boven liefde en sloot mijn hart. Door mezelf af te wijzen, mezelf in de steek te laten, mezelf te veroordelen, hard te zijn voor mezelf leefde ik in een kramp, op slot en gedimd. De angst en pijn kan soms zo diep en snijdend naar de oppervlakte komen dat ik de neiging heb om het weg te duwen, te fiksen en op te lossen, maar het enige wat mijn innerlijke kind wil is gezien worden! Ze wil gezien worden en leven. En hoe kies je dan de liefde boven angst als de pijn soms zo snijdend pijnlijk en diep kan voelen? Door je te realiseren dat jij liefde bent. Jij bent de liefde die er is en altijd is geweest. Ook daar waar de pijn is ontstaan is liefde, ook in contact met je ouders is er liefde, ook in de pijn zit liefde, want de pijn is de weg naar liefde. Van angst naar liefde, van angst naar vrijheid ervaren. De angst in mij wilde ook gewoon gevoeld en ontvangen worden door mij, in zachtheid en liefde.

 

Ik ben expert;) in voelen van angst op zoek naar liefde:) Nou moet ik je eerlijk bekennen dat ik kiezen voor liefde wanneer ik angst voel een grote uitdaging vind, omdat het kiezen vanuit angst me ook een soort van (schijn) veiligheid heeft geboden en hoe laat je iets los wat je ergens een veilig gevoel geeft. Nou? Door het te zien en te voelen. Alles wil gevoeld worden in het moment, in het hier en nu. De liefde wil stromen door jou heen en dat doe je door alles in jezelf toe te staan in het hier en nu, geen weerstand meer bieden aan dat wat is. Realiseer je dat jij liefde bent, dat je creëert vanuit liefde en dat een leven vanuit angst een signaal is om weer in verbinding te komen met liefde. De uitdagingen in het leven blijven komen, een ieder op zijn eigen manier, maar je hebt wel een keuze hoe hiermee om te gaan.

Vecht je tegen dat wat is of volg je je stroom? Voel nu maar wat er in je lichaam gebeurt? Stroomt het? Of is het iets geblokkeerd? Zit er iets vast? Of voel  je je ontspannen? Let it go, laat het er zijn; huil als je wilt huilen, deel als je wilt delen, wees boos als je boos bent, lach wanneer je wilt lachen, dans wanneer je wilt dansen!! Dan doe ik met je mee! Ook op de moeilijke, uitdagende momenten, want die zijn er ook, ook voor mij, maar juist die momenten brengen mij weer in contact met mezelf, met de liefde, met het licht in mij!!

 

Alle wegen leiden toch naar Rome;) dan kan je maar het beste de meest makkelijke weg kiezen. De weg met de minste weerstand, de weg van de liefde!!

 

 

En dan mijn 10 tips voor jou!! Hoe om te gaan met angst! En hoe je leert kiezen voor liefde.....

 

1. Realiseer dat alles ontstaat vanuit liefde, dat jij liefde bent en creëert vanuit liefde. Jij weet dat je liefde bent. Focus op dit weten en voel wat dit met je doet...Voel de liefde:)!!

2. Voelen in het hier en nu. Wat is er nu? Sta jezelf toe om alles in jezelf in het moment welkom te heten in zachtheid en liefde. Neem minstens 5 minuten per dag om stil te staan bij hoe je je werkelijk voelt. Mag alles er zijn? Of ben je iets aan het onderdrukken? 

3. Omarm je innerlijk kind. Maak contact met je innerlijk kind door haar te visualiseren en/of met haar te gaan praten. Stel je innerlijk kind maar de vraag hoe het op dit moment gaat. Voel haar, zie haar en omarm alles wat zich op dit moment aandient.

4. Heb jezelf lief en luister naar je lichaam. Wat heeft je lichaam op dit moment nodig? Vraag het maar...

Luister naar het antwoord wat van binnen komt en neem dit antwoord serieus.

5. Vind je iets eng of spannend om te doen? Omarm de spanning en angst, omarm de zenuwen. Laat het maar door je lijf vibreren. Sta de angst en spanning toe, zodat het door je heen kan stromen en losgelaten kan worden.

6. Zoek de stilte in jezelf. Ga naar binnen en neem tijd om naar je innerlijke stem te luisteren om zo steeds meer en meer de verbinding met liefde te voelen.

7. Brand een kaarsje voor jezelf. Elke keer dat je naar het kaarsje kijkt herinnert het je aan je licht en de liefde. Zo word je je elke keer bewust van jezelf verbinden met het licht i.v.p. de pijn en angst.

8. Maak contact!! Contact maken is voor mij de meest snelle en effectieve manier om de liefde te voelen. Kijk in de ogen van je partner, vriend, vriendin, familie en kinderen en zie de liefde. Wat zie je? Wat raakt je? Deel jezelf, laat jezelf echt zien in contact. Wat gebeurd er als je jezelf helemaal deelt met de ander? Er ontstaat geraaktheid, verbinding, zijn in liefde. Contact maken en elkaar zien in liefde heeft voor mij zoiets magisch?! Vertel ook wat je bij de ander ziet. En probeer te vermijden dat je gaat praten over alledaagse dingetje of diepe analyserende gesprekken gaat voeren. Ga echt even tegen over elkaar zitten en maak contact. Echt, je zult merken dat dit fantastisch werkt! Benoem wat je voelt en wat je ziet en wat er bij jou geraakt wordt. Geef elkaar een compliment vanuit het hart en ontvang!! Zie en voel de liefde!!

9. Gebruik je zintuigen. Zie, voel en hoor de liefde overal om je heen. Zie hoe bijzonder onze creatiekracht is en wat er allemaal is ontstaan vanuit liefde. Ongelooflijk toch? Maak bijvoorbeeld een lekkere lange wandeling in de natuur en geniet van al het moois om je heen!! 

10. Wees je bewust van je negatieve terugkerende gedachten. Schrijf ze desnoods op om te achterhalen welke enge spookgedachten jij hebt. Je kunt een negatieve gedachte stoppen door te zeggen dat het niet klopt en je maakt er vervolgens een liefdevolle gedachte van. Je weigert nog langer te geloven in die negatieve gedachten en je kiest voor mooie liefdevolle gedachten waar je heel erg blij van wordt. En realiseer je dat een gedachte uit het niets komt en weer verdwijnt in het niets. Dat betekend helemaal dat je zelf bepaald waar je in wilt geloven:)!

 

Liefs Petra

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marja (maandag, 30 mei 2016 20:49)

  Lieve Petra,

  Wat mooi en wat een inspiratie! Als ik dit lees weet ik dat ik nog een lange weg te gaan heb. Een weg die jij hebt afgelegd en niet zomaar! Wat ontzettend dapper en knap!

  Liefs Marja

 • #2

  Shewa (dinsdag, 31 mei 2016 07:55)

  Heel mooi! Dank voor t delen

 • #3

  Nienke (donderdag, 01 september 2016 11:22)

  Dank je wel! dit maakt het weer even helder voor mezelf.