(Hoog) sensitief en vol vertrouwen in het licht gaan staan? Hoe doe je dat nou? En hoe zit dat met Kwetsbaarheid & Kracht? ♥

 

Wat mij betreft gaan deze thema's samen; kwetsbaarheid, kracht en in het licht gaan staan.

 

Wil jij in het licht gaan staan? Helemaal jezelf zijn en vertrouwen voelen? Dan is het belangrijk om te beginnen bij jezelf. Terug naar jezelf, van buiten naar binnen.

 

Wat ik regelmatig om me heen zie gebeuren is dat er zo gefocust wordt op de buitenwereld op zoek naar erkenning, veiligheid, gezien en gehoord willen worden, de bevestiging dat je goed genoeg bent of de liefde voelen op die plekken waar je het als kind zo hebt gemist. En waarschijnlijk juist op die plek waar jij je zo gevoelig en kwetsbaar voelde. Een plek waar jij je waarschijnlijk niet ontvangen hebt gevoeld, afgewezen hebt gevoeld of niet goed genoeg. En dat ben je natuurlijk niet voor niets gaan doen en daarom wil ik je vragen of je eerst wil nagaan en voelen hoe jij omgaat met je gevoeligheid en kwetsbaarheid. Hoe ga jij om met jezelf? Ben je liefdevol, zacht en ontvangend naar jezelf of afwijzend en verhard. Kan jij de liefde door je heen voelen stromen of is de stroom geblokkeerd en denk je negatief over jezelf. Vind jij jezelf goed genoeg? Of moet het altijd anders, beter of meer...of?

 

Het wantrouwen ontstaat, omdat jij je als kind waarschijnlijk niet gezien, gehoord en ontvangen hebt gevoeld door familie of ouders, omdat je het gevoel hebt gekregen dat er geen ruimte was voor jou en wie jij in essentie bent. Al vanaf het begin van je ontstaan is het belangrijk om je gedragen te voelen, je ontvangen te voelen en de veilige bedding te voelen in het contact met je ouders. Ga maar na bij jezelf hoe het thuis was. Mocht er gehuild worden, waren jij en je emoties welkom? Weet je iets over je babytijd? Heb je borstvoeding gehad? Lag je vaak alleen of mocht je lekker veel bij papa en mama liggen? Waren je ouders in contact met zichzelf of hadden ze problemen en waar ben je geboren? Thuis of in het ziekenhuis? En misschien nog wel het allerbelangrijkste, leefden je ouders vanuit angst of liefde? Voel maar bij jezelf of jij de veiligheid, die basis, dat warme thuis gevoel bij jezelf kunt ervaren of mis je hier iets in? Mis je het vertrouwen om te zijn wie je bent?

 

Hoe je op deze wereld bent gekomen is dus heel belangrijk en hierin kun je zien waar je afgescheiden bent geraakt van de liefde, uit contact bent gegaan met jezelf om te overleven. Stel je maar voor, je huilt, want je wilt eten of lekker bij papa en mama liggen, maar in die tijd liet men je sneller alleen liggen en huilen dan tegenwoordig. Eigenlijk verlangde je naar zachtheid, warmte en liefde, maar keer op keer werd je hier niet in bevestigd. Hier ben je al gaan geloven dat de liefde er niet altijd voor je was, je er niet op kon vertrouwen of je het niet waard bent. En hier worden patronen en overlevingsmechanismen (ego) gecreëerd om de pijn te kunnen verdragen en je te beschermen om te overleven.

 

En dan word je groter, jij met je mooie essentie en al je prachtige kwaliteiten, jouw licht en dan?? Dan is het de vraag in hoeverre je ouders in verbinding stonden met hun essentie en kwaliteiten en licht. Wat was er wel of niet welkom bij jullie in het gezin? Wat mocht er zijn en wat moest er onderdrukt of weggepoetst worden? Gedimd of onderdrukt om papa of mama een goed gevoel te geven? Was er ruimte voor jouw angsten, verdriet, boosheid, onzekerheid, kwetsbaarheid en gevoeligheid? Of heb je het gevoel gehad dat je niet helemaal welkom was als JIJ en deze emoties er niet mochten zijn? Ook omdat je ouders zelf niet wisten hoe ze hiermee om moesten gaan en niet hadden geleerd van hun ouders hoe te zijn met alles wat zich aandient in het moment. Hoe gingen jou ouders om met schaduwkanten? Welke egopatronen krijg jij nu al zicht op door het lezen van dit artikel? Er zijn vast patronen waarvan je denkt..ooh ja daar dit en ooh en daar doen ze dat en.....Het makkelijkste is eigenlijk om te kijken of dit alles er bij jezelf mag zijn en waar jij jezelf in afwijst.

 

Maar het gaat hier niet alleen over het afwijzen van emoties, maar ook van al die mooie kwaliteiten in jou!! Jouw licht, je speelsheid, je levendigheid, je kracht, je kwetsbaarheid, je zachtheid, je liefde, jouw passie, je seksualiteit en vrouwelijkheid. Als je als kind niet de ruimte hebt gekregen om hier vrij in te zijn heb je allerlei strategieën en mechanismen ontwikkeld om jezelf te onderdrukken en toch ergens de liefde en goedkeuring te ontvangen van je ouders.

 

Ga maar weer na, mocht jij vrij, blij en enthousiast speels zijn of was het bij jou thuis doe maar normaal dan doe je al gek genoeg? Of werd er misbruik gemaakt van jouw licht, kracht of liefde, zodat een van je ouders of familie zich beter zou voelen? Of mocht je vrouwelijkheid en zachtheid er niet zijn, omdat er hard gewerkt moest worden en de buitenwereld belangrijker was dan henzelf? Of was er veel ruzie en hardheid en ooh wat dacht je van die veroordelingen naar anderen en het niet bezig zijn met zichzelf? Of was een van je ouders misschien jaloers op jou prachtige kracht en licht en moest je het daarom onderdrukken of kreeg je nooit een compliment of te horen wat er goed ging en werd er altijd gefocust op fout? Of was het uiterlijk veel belangrijker dan hoe je je voelde? Was er ruimte voor jou en je passie of moest je doen wat papa en mama zeiden? Mocht je kwetsbaar en gevoelig zijn of hard en alleen maar sterk en je beter voordoen dan hoe jij je voelde? Was er focus op liefde binnen het gezin of reageerde ze altijd vanuit angst, voorzichtig en onvrij? En zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties die bepalend zijn geweest, niet alleen thuis, maar ook op school of bij vrienden en familie.

 

Wat ben jij gaan doen om alsnog die liefde en goedkeuring te ontvangen en je niet zo afgewezen te voelen? Aanpassen? Maskers dragen? Terugtrekken? Outacten? Dimmen? Onderdrukken? Jezelf niet uitspreken? Pleasen? Aandacht vragen?

Je kunt bij jezelf nu wel voelen waar jij jezelf bent gaan onderdrukken, maar dan ben ik ook heel erg benieuwd naar het verlangen wat daar onder zit.

 

Als je eenmaal al beschermende patronen en mechanismen ziet kun je ook kijken wat er wakker wil worden in jou! Zoals al die prachtige kwaliteiten die ik hierboven benoemde! En omdat het nu over kwetsbaarheid, vertrouwen en licht gaat, ga ik daar nog even op door met vooral de vraag, ja maar hoe kan ik daar nu krachtiger in worden?? En hoe ga ik dan in het licht staan?

 

Om je totaal kwetsbaar en krachtig te voelen is het van belang om te stoppen met jezelf afwijzen op de plek waar jij je afgewezen en niet gezien voelt. Op het moment dat jij je kwetsbaar voelt in contact met de ander is er een grote kans dat jij je mechanisme gebruikt om jezelf hierin af te wijzen, te verharden, jezelf te verstoppen of onzichtbaar te worden. En nou wil ik niet meteen zeggen dat jij jezelf totaal kwetsbaar hoeft te delen met iedereen, maar vooral begint jezelf te omarmen en ontvangen in je kwetsbaarheid. 

 

Hoe voelt het als je jezelf zacht en liefdevol ontvangt in je kwetsbaarheid, steeds weer terug naar jezelf? En hoe fijn zou het zijn als je angst ook welkom is? Want het kan ongelooflijk spannend zijn om jezelf te laten zien en ook dat mag er helemaal zijn!

Op die plek waar jij die liefde zo hebt gemist en de erkenning en de veiligheid, mag jij jezelf gaan supporten, jezelf die liefde en erkenning gaan geven. Jezelf gaan zien en hierbij focussen op vertrouwen. Het vertrouwen wat in jou zit.

 

Op het moment dat je meer zichtbaar wordt en jij je kwetsbaar voelt kan je al snel geïdentificeerd raken met dat kleine meisje die zoveel heeft gemist en zoekt naar iets buiten zichzelf om zich veilig en vol vertrouwen te voelen. Hoe meer jij je op buiten richt hoe wiebeliger het wordt. Hoe meer jij geïdentificeerd raakt, hoe pijnlijker het wordt. Je ziet niet helder meer wat er echt is, omdat je denkt dat je dat meisje bent. Je kunt niet meer helder voelen wie jij nou echt bent, omdat je gelooft dat jij dat meisje bent die nog iets zoekt in die buitenwereld. Hoe meer jij je op de buitenwereld richt, hoe gevoeliger je wordt en hoe kwetsbaarder jij je gaat voelen. Je voelsprieten gaan als het ware naar buiten en hierdoor ben jij niet meer in verbinding met jezelf, waardoor alles makkelijker kan binnenkomen en de buitenwereld je waarschijnlijk ook nog spiegelt en steeds en je steeds weer die afwijzing tegenkomt, alsof het bevestigd wat jij van binnen denkt over jezelf.

 

Als jij je nou realiseert dat jij niet alleen maar je kwetsbaarheid bent, dat jij niet dat kleine meisje bent, maar liefde en een volwassen vrouw die dat kleine meisje kan ontvangen in zichzelf, dan ga je merken dat het meer gaat stromen en je meer vertrouwen krijgt. Hoe meer je focust op dat meisje en je onzekerheid, hoe groter dit wordt. Hoe meer je focust op de liefde, het vertrouwen en wie jij in essentie bent, die prachtig mooie vrouw met ongelooflijk veel kwaliteiten en vervolgens alles welkom heet wat je hierin tegenkomt, je angst, wantrouwen, spanning, boosheid, verdriet, hoe krachtiger jij je zult gaan voelen.

 

Een aantal belangrijke tips op een rijtje ♥

 

* Wil jij je krachtig voelen? Omarm dan je kwetsbaarheid. Ontvang het kleine meisje in jou die angst voelt en het zo spannend vindt om zichzelf te zijn en zichzelf te laten zien.

* Weet dat jij liefde bent en die volwassen vrouw en niet dat kleine meisje. Schenk aandacht aan dat weten en omarm vanuit hier, vanuit liefde, vanuit die volwassen krachtige vrouw, dat kleine meisje. Steeds weer alles welkom heten in zachtheid en liefde.

* Focus vooral ook op je verlangens en kwaliteiten en niet op wat je mist en de buitenwereld. Focus op jouw kracht, liefde, veiligheid, vertrouwen, focus op jouw licht wat allemaal in jou zit!! Hoe meer jij naar binnen gaat en contact maakt met wie jij in essentie bent, hoe meer je vertrouwen zal groeien.

* Open je hart voor jezelf en het leven. Ooh ja en ik ben misschien wat streng naar de ouders en familie in mijn artikel, maar belangrijk om te weten is dat zei ook gehandeld hebben vanuit liefde en deden wat ze konden. Alle gevoelens en geraaktheden die in contact met hen zijn ontstaan zijn natuurlijk welkom, maar ga hen niet verantwoordelijk maken voor hoe jij je voelt, neem hierin zelf de verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven door steeds weer JA te zeggen in het moment. Steeds JA door zacht en ontvangend te zijn naar jezelf en wat zich aandient in het moment. Ja ja een uitdaging;)....

* Hoe meer jij jezelf de ruimte geeft om jezelf te zijn, jezelf te omarmen in alles, ontvangend zacht en liefdevol zijn, hoe meer jij vertrouwen zult voelen in jezelf. Dus alles is welkom! Jouw emoties en al die mooie kwaliteiten in jou.

* Ennn heel belangrijk. Kijk niet teveel naar anderen en focus op jouw eigen  weg, jouw eigen  unieke weg! Stapje voor stapje steeds meer zichtbaar worden op jouw eigen tempo.

* Hoe meer jij stapje voor stapje bij jezelf durft te blijven in contact met de ander, hoe meer jij jezelf durft te laten zien, kwetsbaar durft te zijn, hoe meer je gaat voelen hoe krachtig jij bent en je vertrouwen zal groeien. En je hebt zelf altijd de keuze of je je wel of niet helemaal opent voor iemand. Jij mag altijd kiezen en jezelf hierin de ruimte geven om te doen wat je wilt en te zijn wie je bent. Je moet helemaal niets. 

* Ja ook belangrijk, haal overal het moeten af. Stop met werken om ergens te komen en probeer meer in het moment te zijn met wat is. Je hoeft niet te werken om zichtbaar te worden, je hoeft alleen maar te zijn en anderen zullen je zien! Zie vooral jezelf!! Blijf jezelf zien voor wie jij echt bent, wie jij in essentie bent. En natuurlijk is het nodig om er een actie op te zetten als je bijvoorbeeld meer zichtbaar wilt worden binnen je bedrijf, maar met iets moeten doen en werken bedoel ik vooral binnen in jezelf. Het gevoel te hebben iets te moeten doen om gezien te worden, iets moeten doen om liefde te ontvangen, iets moeten doen om goed genoeg te zijn. Jij bent goed genoeg, jij bent al perfect!! Zie jezelf op de plek waar je zo graag gezien had willen worden door je ouders.

* En het allermooiste inzicht wat ik ooit heb mogen krijgen van iemand is focus je op het onkwetsbare i.p.v. het kwetsbare en voel hoe krachtig dit is.

* Jij bent Licht & Liefde ♥

Wil je een reactie achterlaten? Dat kan hieronder! Leuk om iets van je te horen. 

Voor mijn Coaching Aanbod, klik HIER.

Voor mijn Cursus Aanbod, klik HIER.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  angela (zaterdag, 11 februari 2017 08:16)

  Wauw. Echt wauw. Het net of je over mij schrijft. Zo fijn al die el (h)erkenning te lezen en zo weer wat scheuren te krijgen in die grote dikke muur die gaande weg als veiligheid is opgebouwd. Hierdoor is er veel van de kindertijd weg. Wat vind ik echt leuk. Wat zijn mijn dromen. Wat zijn mijn kwaliteiten. Hoe was dit als kind.

  Was altijd heel creatief en kon boeken vol schrijven met gedichten en fantasieverhalen. Nu begint het heel langzaam af en toe weer terug te komen in mijn zoektocht naar de ware ik.

  Dank je wel voor je fijne en mooie artikel ♡

 • #2

  Ine (zaterdag, 11 februari 2017 09:41)

  Prachtig artikel Petra, en zo ontzettend herkenbaar. Dank je wel❤