Hoogsensitief & Eigenwaarde. Hoe leer je van jezelf houden zoals je bent?

Hoeveel vind jij jezelf waard?  Mag jij er zijn van jezelf precies zoals je nu bent? Welke angsten en overtuigingen heb jij die jou belemmeren om jezelf te zijn? Wijs jij jezelf en je gevoeligheid af? Of wijs jij jezelf af in wie jij in essentie bent?

 

Welk verhaal ben jij gaan geloven over jezelf?

 

En welk verhaal speelt zich terugkerend af in je hoofd? Bijvoorbeeld dat je nog niet ver genoeg bent, nog meer moet leren, nog niet goed genoeg bent, je hard moet werken om ergens te komen of om liefde te ontvangen, dat je niet te groots mag zijn, dat je niet mag zeuren, ik moet eerst voor anderen zorgen en dan voor mezelf, ik ben het niet waard, ik heb geen bestaansrecht, ik kan dan niet, ik mag dat niet, omdat men anders van me denkt dat ik, het leven is niet te vertrouwen, straks worden ze boos, word ik afgewezen of veroordelen anderen mij om wie ik ben en zo zijn er allemaal verhalen die je als kind bent gaan geloven over jezelf.

En dan is de vraag, wie, wat of welk verhaal maak jij belangrijker dan wie jij in essentie bent?

 

Het is belangrijk om hier helderheid in te krijgen, want als je kunt herkennen welke verhalen zich afspelen in je hoofd, kun je inzicht krijgen in datgene wat er blokkeert en wakker wil worden in jou. Als je een blokkade, pijn of worsteling voelt, weet je dat iets de natuurlijke stroom van liefde blokkeert. Als je inzicht krijgt in datgene wat blokkeert en je laat zijn wat er is, omarmt wat er gezien en gevoeld wil worden, dan kan het transformeren en kan jij je (weer) gaan herinneren wie jij in essentie bent met meer focus op datgene wat wakker wil worden in jou, zoals liefde, passie, levensvreugde, kracht, speelsheid, seksualiteit, schoonheid, helderheid, grootsheid, zachtheid, flow, etc....

 

Hoe ontstaan nou die patronen, belemmeringen en de steeds terugkerende op angst gebaseerde verhalen in je hoofd?

 

Als kind ben je patronen gaan ontwikkelen (ego) om jezelf te beschermen, om te overleven, om alsnog de goedkeuring en liefde van je ouders te krijgen of om pijn te vermijden. Je raakte uit verbinding met jouw essentie en je bent jezelf gaan afwijzen, omdat je geloofde en misschien nog wel gelooft niet goed genoeg te zijn of geen bestaansrecht en/of waarde te hebben. Je miste waarschijnlijk het echte contact, de verbinding met je ouders en hebt niet de bevestiging en erkenning gekregen die je nodig had vanuit vertrouwen jezelf te zijn.   

 

Het gezin waar je uitkomt en de familie en patronen kunnen bepalend zijn voor hoe je nu in het leven staat.

Mochten emoties er zijn binnen het gezin waar je uit kwam? Werd je als baby en kind in liefde ontvangen? Mocht je veel bij je ouders liggen en aanraking en liefde voelen? Werd er meteen op je gereageerd als baby als je moest huilen of lieten je ouders je huilen? Zijn je ouders hard richting zichzelf en het leven? Zijn je ouders veroordelend naar anderen of naar zichzelf? Kunnen ze naar zichzelf kijken of wijzen ook zij alles af in zichzelf? Werd een van je ouders snel boos? Of waren er veel onderdrukte emoties binnen het gezin, waardoor je het gevoel had op je tenen te moeten lopen? Of nam een van je ouders niet zijn verantwoordelijkheid in zijn of haar leven en miste er passie en kracht?

 

Werd jij helemaal gezien? Of was er geen ruimte voor jou en je gevoeligheid en kwetsbaarheid?

 

Was er geen of weinig aandacht voor jou? En moest je voor je gevoel hard werken om ergens liefde en erkenning te krijgen? Of waren je ouders heel voorzichtig en leefden ze vanuit angst, waardoor jij moeite hebt om te vertrouwen in het leven? Of had je een dominante vader die totaal niet afgestemd wat op jou? En een moeder die niet voor zichzelf kon opkomen en haar grenzen aangaf? Of moest je vooral normaal doen? Doe maar niet te gek, te hard, te vrij, te speels?

 

En zo is er een hele lijst met patronen en systemen die binnen families kunnen spelen en jij jouw eigen manier hebt gevonden om mee om te gaan. Een manier om de liefde te blijven voelen, gezien te worden en ontvangen te worden in liefde. Uit loyaliteit en liefde naar je ouders, maar ook door pijn en geraaktheid, ben je je aan gaan passen aan de situatie of uit contact gegaan met jezelf. Je bent jezelf en al het moois in jou gaan afwijzen om alsnog die liefde en erkenning te krijgen. En omdat je op deze plek jezelf bent gaan afwijzen en ook nog bent gaan geloven dat je er niet helemaal mag zijn, ben je gaan geloven dat je niet goed genoeg bent of geen waarde hebt of gelooft dat je van alles moet doen om de liefde waard te zijn, terwijl jij zelf die liefde bent! En je er niet voor hoeft te werken, maar zijn.

 

Zijn wie je bent.

 

En in essentie is er liefde en is alles liefde, in essentie hebben je ouders gehandeld vanuit liefde, maar het is ook belangrijk wanneer je echt thuis wilt komen in jezelf, jezelf wilt zijn en in het licht wilt gaan staan om ook die delen te omarmen in jezelf, te zien en voelen die belemmerend zijn in je leven. Die delen in het licht te zetten, ze liefdevol en zacht ontvangen, zoals je dat ook bij een baby zou doen, zodat het kan transformeren in jou en jij contact kunt maken en focussen op wie jij in essentie bent! Vrij, ontspannen en blij mee stromen met het leven, in de flow. Dat betekend dat alles er van jou mag zijn, JIJ bent helemaal welkom met alles! Je kracht, je passie, je levendigheid, je kwetsbaarheid, je gevoeligheid, zachtheid, wijsheid, speelsheid, maar ook je boosheid, je woede, je haat, je verdriet, je pijn, je gemis, je alleen en soms afgescheiden voelen, je angst, je niet weten, je onzekerheid, je wantrouwen, etc.

 

Echt liefdevol naar jezelf zijn is alles in jezelf welkom heten in zachtheid en liefde, steeds weer die ontvangende ouder zijn naar jezelf die je zo hebt gemist.

 

Jezelf gaan zien voor wie je echt bent, i.p.v. dat je gezien wilt worden en erkenning zoekt in de buitenwereld. Jezelf en je schoonheid gaan zien. Jezelf supporten waar je dat hebt gemist bij je ouders.

 

Jij weet van binnen dat je liefde bent. Jij weet dat je krachtig bent. Jij weet dat je mooi bent. Jij weet dat goed genoeg bent. Ook de belemmerende ego patronen die waardoor jij jezelf staande kon houden. Ook die zijn welkom ♥