Remember to take care of yourself

Als je in de zorg of het onderwijs werkt, een mensenwerker bent, is de kans aanwezig dat de zorg naar een ander groter is, dan de zorg voor jezelf. Zorgen voor een ander, kan voelen als je tweede natuur, je doet het graag en het gaat eigenlijk vanzelf. Een liefdevol groot hart naar een ander, maar kun je dit ook voelen naar jezelf?

 

Compassie voor jezelf en luisteren naar de signalen van je lichaam?

 

Juist de zorg voor jezelf is zo belangrijk, omdat dat de basis is van waaruit je leeft en werkt. Hoe beter jij je voelt en in je vel zit, hoe meer jij er voor een ander kunt zijn. Ik zie het voor me als een stevig fundament van waaruit je verder bouwt, werkt en leeft. Een boom met dikke wortels of een huis met een stevige fundering.

 

Een stevig fundament zorgt ervoor dat je niet omvalt, je lekker in je lijf voelt en dichtbij jezelf kunt blijven.

En dat heeft zorg, tijd en aandacht nodig, luisteren naar de signalen van je lijf en doen wat goed voelt. Hierbij kun je denken aan voeding die bij je past, mensen waarmee je omgaat die bij je passen en waar je energie van krijgt, maar ook hoe je je werk doet, op de automatische piloot en doen wat er van je wordt verwacht of volgen wat goed voelt voor jou, trouw aan jezelf.

En neem jij tijd voor jezelf om te ontspannen en dingen te doen waar jij blij van wordt?

 

Als je maar doorrent op de automatische piloot, over grenzen gaat en niet luistert naar de signalen van je lichaam, kan het zijn dat je overprikkeld raakt of de spanning dusdanig opbouwt dat je in een burn-out terecht kunt komen. Herken je dat? Of ben je misschien herstellende van en gevoelig voor een burn-out of snel overprikkeld, moe en gespannen?

 

Dit kan anders weet ik uit ervaring.

 

Jarenlang werkte ik in de zorg en liep mezelf voorbij, totdat ik instortte. Na mijn tweede burn-out en angstaanvallen, kon ik niet meer. Ik stopte met werken en ging met mezelf aan de slag. Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is het zorgen voor mezelf, doen wat goed voelt, in plaats van wat ik denk dat moet en er van me wordt verwacht. Het beter voor mezelf zorgen, zorgt ervoor dat ik me fijner voel in mijn lijf, me energieker voel, meer ontspannen en ik kan beter bij mezelf blijven in het contact met mijn omgeving. En dat komt vooral, omdat ik heb leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam en mijn gevoel. Voelen wat ik voel en nodig heb om me goed te voelen.

 

Waarbij het belangrijk is dat elk gevoel, elke emotie, elke belemmering, spanning of wat je ook voelt en ziet bij jezelf er wil zijn, zonder dat het weg moet, opgelost of gefikst moet worden. Niet meer groothouden en doorgaan, maar kwetsbaar durven zijn. En niet alleen kwetsbaar, maar ook ontdekken wat je kwaliteiten en verlangens zijn. Doen waar je blij van wordt.

 

Podcast & Meditatie/Oefening Zelfzorg

Een moment om te ontstressen & ontspannen

 

In de podcast hieronder vertel ik je hoe je zicht kunt krijgen op belemmerende patronen en kunt leren beter voor jezelf te zorgen, zodat je je meer ontspannen voelt, energie overhoudt en dichter bij jezelf kunt blijven in contact met je omgeving. 


Een meditatie/oefening om te ontspannen en zicht te krijgen op patronen die je belemmeren om goed voor jezelf te zorgen, zodat je leert om tijd en ruimte te nemen voor

jezelf en de zorg voor jezelf.
 

Liefs Petra