Hooggevoelig & Trouw blijven aan jezelf

Ik voel zo'n verschuiving bij mezelf de afgelopen weken. Heb jij dit ook? Dat er van alles in beweging is in je leven? Uitdagingen die op je pad komen, maar ook ruimte voor nieuwe mogelijkheden?

 

Zo mooi rond en na Pasen, een feest van de wedergeboorte.

 

De nieuwe mogelijkheden voelen inderdaad als een geboorte van iets nieuws. 

 

Misschien kom je wel van alles tegen in contact met je omgeving, vrienden, familie of op je werk en voel je je enorm getriggerd, word je overweldigd of zit je vast in emoties, belemmerende gedachten en patronen. Zo'n cirkeltje waarvan je weet dat je het anders wilt, maar niet uit lijkt te komen. Of misschien is het allemaal even teveel en heb je een enorme behoefte aan rust.

 

Het is niet voor niets dat we zo getriggerd worden, geraakt zijn, belemmerende patronen tegenkomen of behoefte hebben aan rust.

 

Het wil je iets vertellen. Het wil je vertellen dat er iets gezien of gevoeld wil worden en meer ruimte wil krijgen in jou. Bijvoorbeeld onderdrukte emoties, belemmerende gedachten en patronen die je niet meer dienen, maar ook je kwaliteiten. Want hoe fijn zou het zijn dat je gewoon helemaal lekker jezelf kunt zijn met en blij bent met wie je bent, het leven leeft wat je graag wilt leven. 

 

Daarom heb ik een besluit genomen om nog meer en volmondig JA te zeggen tegen mijn hooggevoeligheid en geraakt mogen zijn, maar ook JA naar elk deel in mij wat zich ooit afgewezen, waardeloos en in de steek gelaten heeft gevoeld.

 

In het gezin waar ik ben opgegroeid werden emoties onderdrukt. Vanuit overleving, leerde ik niet zeuren, maar doorgaan. Mijn ouders deden wat ze konden en nu begrijp ik dat ze alles vanuit liefde en beste bedoelingen hebben gedaan, maar voor mij voelde het alsof ik er niet mocht zijn en zeker niet met mijn gevoeligheid. 

 

De afgelopen weken werd zichtbaar voor mij, hoe ik op een bepaalde laag verhard was naar mijn gevoeligheid en mijn best deed om me maar niet geraakt, klein of waardeloos te voelen. Hierdoor was ik niet trouw aan mezelf, maar ging mijn best doen en paste me in sommige gevallen aan, aan een ander, om maar niet te gevoelig over te komen, bang om afgewezen te worden.

 

Maar ik voel zo uit de grond van mijn hart en elke vezel in mijn lijf, dat ik mezelf niet meer in de steek wil laten. Dat elk gevoel van waardeloosheid en gevoeligheid, geraaktheid, helemaal welkom is. De ja opent deuren, de ja brengt me in verbinding met essentie, met mijn kwaliteiten, met waardigheid en wijsheid in mijn geraaktheid en gevoeligheid. De ja laat me voelen dat ik mens ben en leef, de ja laat me voelen dat ik mag kiezen wat ik wil. En dat ontspant en geeft een enorme ruimte en vrijheid! 

 

Door trouw te blijven aan mezelf, nam en neem ik extra rust, tijd en ruimte voor mezelf en sprak ik mezelf uit bij vrienden, waar ik me getriggerd voelde en sprak ik me uit op plekken waar ik niet de ruimte voelde om mezelf te zijn. En niet uitspreken vanuit, de ander of de situatie zou anders moeten zijn, maar uitspreken wat me raakt en ruimte creëren voor de verbinding met mezelf en de ander. Ruimte maken voor mezelf, om mezelf te zijn, ruimte in het contact met de ander, omdat het contact verdiept op het moment dat ik er contact over maak. Het mooie is dat ik door bij mezelf te blijven, enorm werd ontvangen, het opende bij mij en de ander, in het delen, maar ook in de herkenning. 

 

Waar wil jij JA tegen zeggen in jezelf? Wat heeft aandacht nodig in jou? 

 

Maar hoe dan? Ja dat is een goede vraag, hoe doe je dat nou, die ja zeggen en dan? Voel je je dan meteen goed? 

 

De JA zorgt voor zachtheid, compassie, mildheid naar jezelf, naar plekken die zich ooit in de steek gelaten of afgewezen hebben gevoeld of waar je erg hard of afwijzend kunt zijn naar jezelf. De zachtheid en compassie zorgt ervoor, dat je meer kunt ontspannen, meer kunt zijn met wat zich aandient in het moment. Kijk maar naar een kind, die is gewoon met wat er is. Die huilt, is boos, blij, actief, in rust, enthousiast, wil van alles laten zien of is verlegen, een ieder op zijn of haar manier. Zo mooi! En dan zijn emoties niet lastig, maar dan zijn ze gewoon en gaan ze ook vanzelf weer voorbij. Alleen ben je waarschijnlijk gewend er tegen te vechten of ze vast te zetten, ze te onderdrukken of er streng en veroordelend  naar te zijn. En dan gaan emoties zich vastzetten in je lijf en wordt het een last. 

 

Wat heb jij nodig om ruimte te maken voor jezelf en je emoties? Wat heb jij nodig om naar jezelf te luisteren of waar verzet jij jezelf tegen? Neem daarom genoeg tijd en ruimte voor jezelf om er voor jezelf te zijn, compassie te hebben voor jezelf, ja te zeggen, waar je normaal denkt, acht dat komt wel of ik ben nu druk of nog harder door het te negeren of te veroordelen. Die ja, heb je nodig om dicht bij jezelf te kunnen blijven en vanuit je kracht te leven.

 

Heb je nog vragen over hooggevoeligheid of trouw blijven aan jezelf? Mail me gerust. 

Of heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding? Mail me dan voor een afspraak. Klik HIER.

 

Agenda;

 

✔ Workshop Zelfzorg; liefdevolle aandacht voor jezelf & je lijf.

Klik HIER voor meer info. of aanmelden. 

  

✔ Training Hartwerk in de zorg, van hard werken naar hartwerk & zorg voor jezelf.

Start donderdag 13 september van 10.00 tot 13.00.

Klik HIER voor meer info. of aanmelden. 

  

Be your own kind of beautiful! 

 

Liefs Petra