Training Hartwerk in de zorg; stap voor stap


Dag 1; De basis, goed voor jezelf zorgen.

We gaan rustig en op speelse wijze kennis maken en je krijgt deze eerste ochtend zicht op patronen die je weghalen bij jezelf. Je leert wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen en bij jezelf te blijven op je werk en in je dagelijkse leven, zodat je steeds meer ruimte en ontspanning gaat ervaren, waar je ook bent. 

 

Dag 2; Eigenwaarde.

Werk je hard en ga je over grenzen, omdat je bang bent om fouten te maken, op zoek naar waardering buiten jezelf? Ongemerkt kun je patronen en belemmeringen (overlevingsmechanismen) herhalen, ontstaan in de kindertijd op plekken waar we ons als kind niet gezien en gehoord hebben gevoeld of geen erkenning hebben gehad. In hoeverre jij thuis welkom was met je gevoelens, emoties, problemen, maar ook kwaliteiten en kracht zegt iets over hoe je nu in het leven en in je werk staat. Hard werken voor waardering is er een van, maar niet zeuren en doorgaan ook. Je leert deze patronen herkennen en jezelf zien in je kracht en je kwaliteiten, zodat je milder kunt worden naar jezelf, ruimte maakt voor je emoties en belemmeringen en hierdoor steeds meer rust en vertrouwen gaat ervaren in jezelf. 

 

Dag 3; Jouw rol als hulpverlener.

Vind je jezelf een goede hulpverlener en ben je blij met jezelf? Of zet je jezelf onder druk en vind je dat het beter moet, ook om te voldoen aan verwachtingen van buitenaf? Wie of wat raakt jou het meest? Wat jouw raakt in contact met je omgeving, zegt ook iets over jou en is interessant om naar te kijken, omdat daar iets gezien en ontdekt wil worden. Als je iemand bent die zich aanpast, kan het zijn dat je mensen, collega's of patiënten tegenkomt die goed zijn in ruimte innemen, wat van jou vraagt dat je zelf meer ruimte in mag nemen of werk je in een team waar men geneigd is zich groot te houden en jij het gevoel hebt niet welkom te zijn met je gevoel, dan vraagt het misschien wel moed om wel kwetsbaar te durven zijn. Deze derde ochtend ga je ontdekken wat er bij jou gezien wil worden. 

 

Dag 4; Jouw positie in een organisatie.

We gaan deze vierde ochtend kijken naar de verwachtingen vanuit de organisatie versus jouw gevoel. Als je werkdruk ervaart, druk van 'bovenaf' kan het lastig zijn om bij jezelf te blijven en kun je over grenzen gaan, voordat je het doorhebt, terwijl je zo goed aanvoelde wat jij nodig hebt om goed je werk te kunnen doen en voelt wat goed is voor de patiënten. Hoe meer je bezig bent met het vechten tegen het systeem, weerstand voelt, hoe meer frustratie en minder energie je zult voelen. Je leert deze dag focussen op wat ertoe doet. Op jezelf, jouw gevoel, wat jij nodig hebt en je hart voor de zorg en patiënten. Hoe meer jij kunt ontspannen in jezelf, stevigheid voelt in jezelf, hoe makkelijker je los kunt laten als er druk of verandering komt vanuit de organisatie of buitenaf. 

 

Dag 5; Stevig in je schoenen staan.

Ben je iemand die zich aanpast en doet wat er wordt verwacht? Of durf jij je stem te laten horen, trouw aan jezelf en je gevoel? 

Deze vijfde ochtend ga je ontdekken waar je jezelf inhoudt en over grenzen gaat. Je leert dat kwetsbaar durven zijn heel krachtig en verbindend is en je je niet groot of sterk moet houden of 'moet' voldoen aan verwachtingen van buitenaf.

Je leert deze ochtend wat jij nodig hebt om stevig in je schoenen te staan. Waar ga jij over grenzen, wat is je kracht en wat belemmert je.

 

Dag 6; Werken vanuit je hart.

Wat heb jij nodig om vanuit je hart te werken? Waar ben je goed in en wat zijn jouw kwaliteiten? Wat zijn je verlangens en mag je meer laten in groeien en jezelf in laten zien? Daar gaan we deze laatste dag in kijken, ontdekken en groeien!